Slipsen och flugan

Slipsen är det relativt smala band som knyts runt skjortkragen och som hänger ned över skjortknäppningen. Den bärs vanligtvis som tillbehör till en kostym. Flugan ser istället ut som en enkelt knuten rosett som också den, knyts runt skjortkragen. Den används främst till smoking och frack. Till frack bär man vit fluga och till smoking en svart fluga.

Att lära sig slipsknuten

Det är inte alltid enkelt att knyta en slips på rätt sätt och detta har blivit lite av en ritual i många familjer där fadern lär sonen hur man gör. När man väl har fått till den rätta knycken så brukar det gå som på räls. Att knyta en fluga kan vara lite enklare, eftersom den i regel knyts som en skorosett. Dock finns det färdigknutna flugor att köpa i butikerna.

En manlig accessoar

Trots att även kvinnor ibland bär slips och trots att både flickor och pojkar kan bära det i skoluniformen, så anses slipsen och flugan som manliga tillbehör. Flugan sågs som nördigare förr i tiden, men numera har den gjort en kraftig comeback och bärs av den yngre generationen, även i vardagslag. Båda accessoarerna föddes i mitten på 1800-talet. Den 18 oktober är utlyst som den internationella slipsdagen. Det är Academia Cravatica som bestämt detta datum.

mts_best