Handgjorda skor

Både England och Italien har blivit omnämnda när det kommer till handgjorda kvalitetsskor. Skomärket John Lobb är ett engelskt märke och Berluti ett av de mest kända italienska skomärken där ett par kostar tiotusentals kronor.

Det finns flera anledningar till att man väljer att köpa handgjorda skor och faktum är att det är främst män som väljer detta alternativ. Skälet kan vara att man vill ha skor som är exakt utformade för att passa ens fötter samt att handgjorda skor är kända för att ha en fantastisk kvalité. När man gör handgjorda skor, så har kunden chans att välja ut lädret, sulan, klackhöjd och eventuellt mönster på skon.

Skomodeller

Det finns en rad skomodeller som visserligen numera även figurerar i damskomodet, men som först var till för män.

  • Brogue – semi och hel
  • Derby
  • Oxfordskor
  • Munkskor
  • Jodhpur-känga

Även det berömda hålmönstret som ofta förekommer på bland annat brogueskor, kan variera. Mönstret är utstansat på tåhättan (och andra delar i vissa fall) med ett speciellt verktyg och kan förekomma som semibrogue och helbrogue. Det mest kända är när tåhättan är utskuren som ett W men andra kan enbart vara helt raka. Nuförtiden har själva hålmönstret blivit moderniserat och många skotillverkare har designat sina egna.

mts_best