Klä dig för arbetsintervju

Kläderna gör mannen är ett uttryck som hörs ibland, och visst ligger det något i det. Vi kategoriserar ofta in folk i olika fack beroende på deras utseende och deras klädstil eller klädval, vare sig det är rätt eller inte.

Presentera dig själv snyggt

På en arbetsintervju gäller det att göra reklam för sig själv, eller göra en vettig presentation av sig själv, och då gäller det att se presentabel ut. Det är ofta det första intrycket som är avgörande för huruvida den potentiella arbetsgivaren vill veta mer om dig eller inte. Genom att klä dig rätt ökar du dina chanser till jobb.

Innan det ens kan bli tal om en anställningsintervju gäller det att söka ett befintligt ledigt jobb, och Placera Personal sysslar med rekrytering i Stockholm för både arbetsgivare och arbetssökande. Här kan du som arbetsgivare söka efter nästa medarbetare, och du som arbetssökande kan lägga upp ditt CV för att synas i databaserna. Matchning inom ekonomi, marknad och administration kan ge det perfekta resultatet som både arbetsgivare och anställd finner väldigt utvecklande.

Klädval

Att komma till en intervju i trasiga eller smutsiga kläder, eller kläder som sitter illa, är för små eller på annat sätt drar ögat till sig på fel sätt är inte optimalt. Det ger ett klart sämre intryck. Se till att du har kläder som passar ihop. Byxor med pressveck passar dåligt med en hårdrocks-t-shirt och sandaler mitt i vintern ser bara konstigt ut.

Vanliga hela och rena jeans som sitter bra tillsammans med en helt vanlig skjorta är alltid rätt. Du måste inte dyka upp i slips och kostym.

Tänk också på vad det är för jobb du söker. Slitna och smutsiga arbetskläder är inte fördelaktigt ens om du söker arbete i en gruva, men söker du jobb som djurskötare är kostym, portfölj och lågskor inte heller tillrådligt. För hantverksjobb kan en avslappnad stil och kanske en luvtröja kännas okej medan det för ett bankjobb kanske krävs chinos eller jeans och skjorta.

Tänk på att även skor ingår i outfiten. Hela och hyfsat rena skor är det som gäller. Sandaler har du inte strumpor i, och du dyker heller inte upp på en intervju i flip flops eller sandaler. Det är en oförlåtlig synd. Kängor, sneakers och lågskor efter årstid är en bra tumregel.

Accessoarer

Det kan vara så att du vill se så bra ut som möjligt, men dra ner lite på blinget. Du behöver inte ringar på varenda finger, femton armband eller extra halsband. Inte ens två extra guldkedjor. Försök håll det stilrent och subtilt. Smycken och andra tillbehör ska aldrig ta över din outfit, endast ge en liten touch av något extra. Givetvis ska du visa vem du är och ha din personliga stil, men det finns en skillnad mellan att vara personlig och att se ut som en glittrande julgran av metallskrot. Har du tatueringar som kan verka frånstötande ser du till att täcka dem och ha kläder som döljer.

Tänk på att ge ett propert intryck, vara hel, ren och nyduschad så har du större chans att lyckas.

mts_best