Smoking och frack

De två finaste högtidsdräkterna för män är helt klart smokingen och fracken. Dessa används bara till finare tillställningar som bröllop och galor och bör därmed väljas med omsorg. Både fracken och smokingen är i vanliga fall svarta med vita skjortor och andra tillbehör men det finns också modeller i alla dess färger. I USA kan man exempelvis se blå smokingutstyrslar, med krås och så vidare och även fracken kan bäras med färg istället för det traditionella svarta.

Fracken som högtidsdräkt

Fracken kommer från ordet frack på tyska eller froc på franska som betyder munkkåpa. Lite skämtsamt kan man kalla den pingvindräkt eftersom den längre skörten baktill ger en bild av en pingvins fjäderdräkt. Frackkostymen består av byxor med sidenrevärer på sidorna, skjorta med vit fluga, en vit väst och gärna en liten blomma i bröstfickan. Ibland kan man även använda vita handskar om man vill vara riktigt fin. Ofta ingår en hög hatt men är inget måste.

Fracken används främst vid akademiska högtider, vid eftermiddagsbröllop men även för finare serveringspersonal eller i samband med begravning. Notera dock att svarta manschettknappar bör används för att visa sin sorg. Detta bör undvikas i gladare sammanhang. Frackkostymen i andra färger än svart kan också bäras inom varieté och underhållning. Studenter som till vissa tillställningar måste bära frack, brukar även ha en accessoar i form av ett frackband som visar vilken studentkår eller förening de tillhör. Idag är det annars förhållandevis ovanligt med frack annat än till vissa mycket speciella ändamål.

Smokingklädseln

Smoking är en manlig högtidsdräkt som bärs med vit skjorta, svart fluga och en bred maggördel eller en väst, samt byxor med revärer. Till dräkten bärs skor av Oxford-typ. Dräkten ligger snäppet över kostymen i status och under fracken. Slaget på kavajen består av sidentyg och revärerna likaså. Idag finns även många kvinnliga varianter av smokingkostymer, men traditionsenligt är det en manlig dräkt. Slaget på kavajkragen är av typen sjal men kan också vara spetsig. I det senare alternativet placerar bäraren gärna en blomma på kragen, en så kallad corsage.

Smokingen fick sitt namn eftersom det var en särskild rock som bars av män efter fina middagar när de drog sig tillbaka till rökrummen för att röka cigarrer, dricka konjak och diskutera politik och affärer. För att deras fruar inte skulle besväras av röklukten efteråt, tog man på sig en rock ovanpå fracken, och senare kom den att utvecklas till en hel dräkt.

Idag är det en högtidsdräkt som bärs på cocktailpartyn, filmpremiärer, större galor och på bröllop. I USA används den också till baler såsom studentbalen. Den svarta smokingen är den vanligaste och den mest accepterade men i vissa undantagsfall kan en midnattsblå smoking förekomma. Till kvinnor kan smokingen dock ha betydligt grällare färger som rött eller rosa.

mts_best