Byxor – ett okvinnligt plagg som blev kvinnligt

De första byxorna kom på 700-talet f.Kr men det var inte förrän långt senare de utvecklades till de byxor vi ser idag. De allra första byxorna syddes i Iran, eller det som idag är Iran. Det var så kallade orientaliska byxor eller harembyxor med ett annat ord. De blev sedan av snävare modell för att underlätta för ryttarfolk.

Olika byxmodeller

På medeltiden fanns det inga långbyxor, utan pluderhosor för att senare övergå till culottes-byxor och kortbyxor. På 1700-talet kom knäbyxan för att senare bli längre och omvandlas till långbyxan på 1800-talet. Andra modeller är bloomers, chinos, shorts och jeans.

Byxor i debatten

Byxor har sedan starten varit ett typiskt maskulint plagg och ända fram till 1900-talet var det förbjudet för kvinnor att bära dem. Ja, fram tills nyligen har det till och med varit förbjudet för nordkoreanska kvinnor att bära byxor, men detta har Kim Jong-Un numera lättat på. Vad snällt!

Det var rena skandalen om man såg en dam i byxor, men som tur var ändrade både skådespelerskan Marlene Dietrich och kläddesignern Coco Chanel på detta under tidigt 1900-tal. På 20-talet blev det dock allt vanligare med dambyxor i och med kvinnans frigörelse.

mts_best