Armbandsuret – männens klenod

När kvinnor har skor som sin statussymbol, kan man generellt sätt säga att många män frustar vid tanken på en dyr armbandsklocka. Rolex, Patek Philippe eller Omega – märkena är många och priserna hutlösa. Men har du väl sparat ihop till en dyrgrip för handleden, så håller den förmodligen livet ut. Det spelar ingen roll om det är helt tomt i fonderna i Savr.com – pengarna gick i alla fall till något välbehövligt och ska du ha råd med en klocka från de bästa tillverkarna, så kan en sparfond vara att rekommendera.

Innan armbandsuret uppfanns, så var det vanligt att fina herrar ägde ett herrur som man hade i fickan och tog upp och kikade på med jämna mellanrum. Uret var inte bara till för att se hur mycket klockan var – det fungerade som en dekoration, ungefär som ett elegant smycke. Förmodligen har den ”traditionen” hållit i sig, och i många kretsar och hos många män, anses herrklockan vara någonting man inte går hemifrån utan. Men hur har herrklockan utvecklats genom åren?

Den första rektangulära formen

Det allra första armbandsuret kom till på 1810-talet och bars av Napoleons syster. Det var först något som riktade sig till kvinnan ända tills soldater i skyttegravar under första världskriget kom att upptäcka fördelarna.

Idag är de flesta armbandsur runda, så även kvinnornas klockor. Men det första kända armbandsuret för män hade en rektangulär form som vid närmare eftertanke fortfarande existerar i en del klockmärken. Vem var då den berömde urmakaren som satte sig på tvären och utmanade de fyra hörnen på dåtidens runda fickur? Jo, ingen mindre än Louis Cartier vars företag fortfarande tillverkar förnäma klockor till både damer och herrar. Idén kom som ett blixtnedslag 1906 när Cartiers gode vän, en brasiliansk flygare, ständigt irriterade sig på att fickuret ramlade ur under flygturerna. Dessutom var det helt opraktiskt eftersom en pilot var tvungen att hålla uppsikt över planets alla delar som spak, pedal m.m. Dialogen dem emellan kom att resultera i att Cartier tillverkade ett armbandsur som kom att ersätta fickuret och bli många mäns älskade klenod när första- och andra världskrigen tog slut. Och så har det fortsatt ända in i våra dagar.

Vilka finesser kan ett armbandsur ha?

En riktigt fin herrklocka ska inte bara ha visare och siffror för att kunna beskåda tiden. Nej, ett herrur av den fina sorten är utrustad med så mycket mer än så. Ju fler detaljer och funktioner uret har, desto mer stiger priset, men det är också det som gör en klocka till den symbol den har kommit att bli. Funktionaliteter som det ofta talas om i dyra klockor är:

  • Vattentät upp till ett visst djup
  • Innehålla astronomiska fenomen
  • Datafunktioner som Bluetooth
  • Stöttålig
  • Visa olika tidszoner m.m

En riktigt dyr klocka kan kosta flera hundratusentals kronor och det gäller att ha sparat ordentligt om man inte har en enorm årslön. En del sätter av i fonder hos Savr.com redan i unga år för att ta tillfället i akt och ge sig själv en lyxklocka av hög kvalitet i 40-års present eller liknande.

mts_best