Stickning – ett manligt yrke

Glöm den gamla nuckan med 5 spinnande katter omkring sig som har korgar fulla av garnnystan och som sitter och stickar dagarna i ända. Stickning var nämligen något som endast männen sysselsatte sig med ända fram till 1800-talet där man samlades för att knåpa ihop alla möjliga roliga saker och diskutera på samma gång. Det var högt uppsatta personer i dessa kretsar såsom skräddare och andra hantverkare. Vem kunde tro att stickning en dag skulle betraktas som enbart en kvinnlig hobby? Så blev dock fallet, och anledningen var att stickmaskinerna uppfanns. Intresset dog därmed ut hos männen och togs upp av kvinnorna med tiden.

Matroser stickade egna strumpor

Helt utdöd var dock inte den manliga stickningen. Under första och andra världskriget fanns det gott om soldater och matroser som spenderade sin ledighet med att sticka i skyttegravarna och imbord på fartygen. Det fanns liksom inte så mycket annat att sysselsätta sig med och de gamla strumporna och halsdukarna gick snabbt sönder eller tappades bort, varpå man helt enkelt blev tvungen att göra nya.Inga kvinnor fanns så långt ögat kunde nå, det det var bara att ta de två stickorna i sina händer och sätta igång.

Fattiga bönder nöjde sig med egenstickade plagg

När det var kallt ute i obygden och kölden blev påtaglig, var det inte bara bondmororna som satt och stickade. Många män tillbringade tiden inomhus med att sticka strumpor, tröjor, koftor och halsdukar under 1800-talet. Att ge sig in till stan och köpa nya kläder var det inte tal om, det var alldeles för kärvt i kassan för att unna sig sådan lyx.

Stickar män idag?

Det finns många stickkaféer och sällskap som specialiserar sig på stickning runt om i landet och världen, och faktum är att en hel del av besökarna är män – inte sällan från Frankrike och andra länder. Många personer av manligt kön kan också synas till då och då i de olika garnbutikerna, men än så länge är det tabubelagt att tala om stickande män. Det anses fortfarande som något som ”sticker ut” från mängden. Det som dock är lite roligt att veta, är att stickning från början var en manlig och hedervärd syssla som ansågs nästan lika fin som skräddaryrket eller liknande. Tänk hur pendeln kan svänga!

mts_best