Vett och etikett angående herrkläder

Har du blivit bjuden till en fest och vet inte vad du ska ha på dig? Eller är du nyfiken på vad begreppet klädkod innebär? Då har du hittat helt rätt. Nedan kan du läsa mer om begreppet och få tips på festliga herrkläder inför säsongens alla fester.

Begreppet klädkod

Med begreppet klädkod menas de regler som finns kring hur du bör vara klädd i vissa specifika sammanhang. Oftast är klädkoden inte skriven utan uppenbar, exempelvis genom olika normer på till exempel din arbetsplats. I vissa fall är klädkoden skriven bland annat så skrivs den ofta ut på inbjudningar till olika högtider så som bröllop, där det inte alltid är givet på förhand hur du förväntas klä dig. Om du någonsin befinner dig i exempelvis riksdagen så finns det också en klädkod att förhålla sig till, men det är inte alla som följer den.

Olika typer av klädkoder

Här är ett exempel på vilken klädkod som gäller var i Göteborg. Men, det finns en rad andra kulturella former av klädkoder som är mer eller mindre platsspecifika, det vill säga, fråga om du inte vet vad som gäller. Eftersom platsspecifika klädkoder inte heller finns skrivna så ofta. De som däremot finns skrivna är klädkoder som mörk kostym, business casual och smoking.

Mörk kostym

Med mörk kostym åsyftas kostym, gärna i färgerna marinblått, mörk grå eller mörkblå. De kombineras helst med vit skjorta, men beroende på sammanhanget kan det också vara okej med en skjorta av annan färg eller till och med en mönstrad skjorta. Till det används ett par mörka skor och gärna en slips eller fluga. I vissa fall kan det vara tillåtet att bära en svart kostym också, dock används svart kostym främst vid begravningar fortfarande.

Business casual

Det här kan ofta likställas med den svenska klädkoden kavaj. Det innebär att du som man har kostym, men till skillnad från begreppet ovan får du välja färgen på kostymen själv, du kan ha valfri färg på skjorta och du får använda ljusa skor (de skor som passar bäst till kostymen). Det är ibland valfritt angående slips eller fluga i det här sammanhanget också.

Smoking

Att bära smoking gör nog de flesta inte så ofta, men om du blir bjuden till kungahuset är det ofta ett måste. Vissa baler kan ha smoking som klädkod.

Tips på kläder

Här på Outletsverige finns det alltid massor med snygga och sköna festliga kläder för alla typer av firanden och festligheter. Om du inte vet vad du ska ha på dig kan du få inspiration från ovan nämnda sida. Dessutom kan du alltid kontakta värden/värdinnan/värdparet för att dubbelkolla så att det du tänkt bära är inom ramarna för deras förväntningar. Står det ingenting är vanliga, eventuellt något uppklädda kläder att föredra.

mts_best