Trendigt med återvunna kläder

Att köpa återvunna kläder är riktigt trendigt och det går att skapa en hel klädstil med enbart kläder man har hittat på exempelvis Myrorna, Erikshjälpen och Röda korset. Second hand utsågs till årets julklapp och det är många trendiga klädbloggare som fokuserar sig delvis eller helt på återvunna klädesplagg. All fokusering på klimatfrågorna har även hjälpt till att ge secondhandbutikerna ett ordentligt uppsving och numera syns även behovet av att sy upp nya kläder med delar från gamla plagg. Begagnat är överlag trendigt helt enkelt.

Även i de fina salongerna

På nobelbanketten visade kronprinsessan Victoria upp sig i ett återvunnet plagg. Även ministern

Alice Bah Kuhnke bar en klänning som var skapad av trasiga sidenblusar vilka lämnats in till Stockholms Stadsmissions secondhandbutiker. Klänningen fanns även att hyra hos Stockholms Stadsmission efter festligheterna. Tanken på att återvinna material är både ett miljömässigt bra val och ett trendigt sådant. Många vill spara in pengar på att inte behöva köpa nytt och därmed kunna satsa investeringar via exempelvis https://lanakuten.com på andra

områden i livet.

När årets julklapp presenterades 2018 var det många som såg det som att tiden för ”slit-och-släng-eran” är på väg mot sitt slut, och användningen av återvunna plagg är en stor pusselbit för att vi ska få ordning på klimathotet menar många. Kläder är ofta inblandade i processer vid tillverkningen som släpper ut giftiga ämnen i naturen och det är bra om vi börjar använda mer ekologiska tyger samt just återanvänder det som går att använda igen. Dessutom kan det locka fler att hitta en mer personlig klädstil och det går ofta att kombinera olika tidsepoker, när man handlar kläder i en secondhandbutik. De konventionella klädkedjorna brukar mest rikta in sig på trender och det kan kännas kreativt att själv sätta ihop sin ”look” med en helt annan bredd på utbudet.

Byta och hyra kläder

Förutom att människor har börjat shoppa sina kläder i secondhandbutiker syns andra trender som att hyra återvunna kläder och att anordna klädbytardagar. Naturskyddsföreningen anordnar årligen Sveriges största klädbytar-dag och den arrangerades förra året på 124 platser runt om i vårt avlånga land. 14 500 deltagare såg till att över 40 500 plagg bytte ägare och trenden har spridit sig att starta fler liknande event. Intresset för att byta kläder istället för att köpa sägs vara en motreaktion på köphetsen i samhället och ligger helt i linje med den ökade medvetenheten att spara på naturens resurser. Över 60% av kläderna som en genomsnittlig svensk slänger är hela och hade kunnat vara till nytta för någon annan. Den nya trenden med att bära återvunna kläder är här för att stanna. Det är helt enkelt smart att vara klimatvän och se bra ut, medan man är det.

mts_best