Herrmodet har vacklat fram och tillbaka. Från början när de båda könen började klä sig efter sina egna former och kroppar och man började bejaka sin egen identitet, vilket skedde på medeltiden, har både herr- och dammodet länkats samman och gått isär på flera punkter. I begynnelsen var det männen som ”föll offer” för olika plagg och accessoarer och ser man tillbaka i tiden så kan man bli mäkta förvånad hur modet har svängt. Att vara manlig på 1700-talet innebar att man bar rosa klänningar med spetskrås och rysch & pysch, medans detta mode idag kan få folk att spärra upp ögonen.
Från metrosexuell till lumbersexuell
Att vara modemedveten som man har sedan slutet på 1800-talet varit lite tabubelagt och något som endast kvinnor sysslade med. Numera börjar dock männen att bejaka sin manlighet genom att bry sig alltmer om sin klädsel och sitt utseende. Detta har resulterat i att den äldre tidens herrekiperingar slagit upp sina portar igen och att grooming-produkter säljs som smör i solsken. Den moderna mannen som förr blev utskälld om han lade en ansiktsmask, blev under 90-talet metrosexuell och brydde sig inte om att han blev kallad ”fjolla”.
Metrosexualiteten verkar dock ha lagt sig en smula och in träder den mer maskuline mannen som kallar sig lumbersexuell eller timmersexuell om man ordagrant vill översätta till svenska. Detta är kort och gott en metrosexuell man som verkar för att vårda sin manligare sida genom att klä sig i grova kängor, lägga till med ett yvigare skägg, bära en stickad mössa och kanske en trendig ryggsäck på ryggen. Han ska helt enkelt se ut som om han nyss klev ur skogen och kom från ett skogshuggarpass. Detta betyder dock inte att mannen stiger ur sängen om morgnarna utan att göra sig iordning, Nej, det tar lång tid att fixa denna karlakarls-look men det ska inte se ut som att det har tagit tid. Det är det som är själva poängen…