Kostymen

Den förmodligen mest kända klädedräkten för herrar, är kostymen. Visserligen kan även kvinnor bära kostym idag, men från början var denna avsedd för mannen. Hur man syr en kostym kan räknas som en ren konstart och det finns mängder med regler att tillämpa. En handgjord kostym är naturligtvis det mest åtråvärda, men kostar en slant. En av världens mest kända platser där man kan få en kostym ”sur mésure”, är på Savile Row i London. Den ghanesiska designern Oswald Boateng har tagit täten vad gäller stil och precision och hans kostymer bärs av världens mest berömda män.

Franskans costume

Som så många andra modeuttryck, kommer även ordet kostym av franskans ”costume”. Den består av långbyxor, en kavaj och i vissa fall även en väst. Tyget bör helst vara samma i alla plaggen men kan avvika en viss del ibland. Tillbehören är en skjorta, en slips eller kravatt, en liten näsduk, manschettknappar och kanske en hatt. Dagens kostymer har dock förenklats och många män bär enbart kavajen och byxorna med en skjorta eller en tröja.

Yrkesdräkten

I många delar av världen har kostymen blivit symbol för yrkesplagg och affärer. Många administrativa yrkesroller förväntas bära kostym ,medans man i allt fler tjänstemannayrken har lagt till med en ledigare klädsel, såsom chinos, en kavaj och skjorta. Under vissa sammanhang är dock fortfarande kostymen obligatorisk, såsom bröllop i vissa länder, på begravningar och för aftonklädsel. Vilken färg kostymen ska ha framkommer på klädkoden, men ofta har den blå och den mörkgrå kostymen ersatt den svarta i många tillställningar. Svart kostym är snyggt, men passar inte alltid in. Ta hellre fram den vid begravningar och speciella fester och tillställningar.

mts_best